Tennispark De Delftse Hout WINTERCOMPETITIE REGLEMENT


Inschrijving

1. Elk competitieteam dient zich, voor aanvang van de competitie, in te schrijven met vermelding van de namen van het minimaal vereiste aantal spelers (meer spelers inschrijven is toegestaan). Een speler die niet is ingeschreven en die later toch aan wedstrijden mee doet wordt als invaller beschouwd.

Uiterlijk 1 maand voor de start van de competitie dienen de inschrijfkosten te zijn betaald. Is dit niet het geval dan volgt een herinnering om dit alsnog binnen een week te voldoen. Is 3 weken voor de start van de competitie nog niet betaald dan heeft de organisatie het recht om de inschrijving ongeldig te verklaren en eventueel een team dat op de wachtlijst staat toe te laten.

Een team dat vanuit de wachtlijst wordt toegelaten heeft 1 week de tijd om het inschrijfgeld te voldoen. Zo niet, dan wordt een ander team van de wachtlijst toegelaten onder dezelfde condities.

Een team dat zich haar inschrijving wil annuleren dient dit schriftelijk (ook e-mail) te doen, waarbij het moment van annulering bepalend is voor de hoogte van de restitutie van het inschrijfgeld:

- tot 2 maanden voor de start van de competitie: 100% van het betaalde inschrijfgeld wordt gerestitueerd

-  tussen 2 weken en 2 maanden voor de start van de competitie: 50% van het betaalde inschrijfgeld wordt gerestitueerd

- indien een team zich korter dan 2 weken voor de start of tijdens de competitie terugtrekt wordt het inschrijfgeld niet gerestitueerd

2. Voor aanvang van de competitie wordt het wedstrijdprogramma op internet gepubliceerd.

 

Wedstrijdreglement

Er wordt gespeeld volgens de normale regels van het tennis, echter met uitzondering van de volgende zaken:
1. Het eerste uur mag er maximaal 10 minuten worden ingespeeld, de wedstrijd dient uiterlijk na 10 minuten aan te vangen
2. De tweede wedstrijd (het tweede uur) begint zonder inspelen
3. Er wordt gewisseld van baanhelft telkens na het spelen van 4 games, alleen dan kan een minuut pauze worden genomen, de (tussen)stand kan dan op de borden worden aangegeven
4. Tijdens een wedstrijd mogen de spelers van een dubbelteam niet wisselen tussen forehand- of backhandkant bij het ontvangen van de service van de tegenstander (zoals je bij normale regels na het spelen van een set wel mag wisselen)

9. Bij het eindsignaal wordt de slagenwisseling die op dat moment aan de gang is, afgespeeld. Is de bal tijdens het eindsignaal niet in het spel dan wordt de wedstrijd per direct beëindigd. Als de eerste service bijvoorbeeld tijdens het eindsignaal foutief wordt gespeeld of het net raakt, dan wordt de tweede service niet meer gespeeld. Uitzondering: Als het spelen van het laatste punt leidt tot een LET (niet te verwarren met het service-let) dan wordt dit punt overgespeeld met een eerste en eventuele tweede service.

10. Het einde van de wedstrijd wordt bepaald (in afnemende volgorde van belangrijkheid) door: (1) Het eindsignaal, (2) de tijd aangegeven op de klokken in de hal. (3) overeengekomen tijd in geval van het falen van beide klokken in de hal. Gespeelde punten blijven echter altijd geldig ook als men na de officiële eindtijd heeft gespeeld (bijvoorbeeld in geval van het falen van het eindsignaal of de klokken).

11. Het wedstrijdformulier wordt vooraf beschikbaar gesteld aan het thuisspelende team. Dit team is verantwoordelijk voor het invullen van volledige namen van de spelers en uitslagen van de wedstrijden inclusief gamestand. Het formulier dient door beide teams te worden ondertekend en ingeleverd te worden bij de wedstrijdleiding.

12. Misleidend invullen van het formulier (zoals bijvoorbeeld het invullen van speler(s)namen die niet hebben gespeeld) wordt door de wedstrijdleiding bestraft met een gamestand van 6-0 per wedstrijd.

4. Er mag gebruik worden gemaakt van invallers. Een invaller mag geen hogere speelsterkte (dubbel speelsterkte KNLTB-pas) hebben dan de speler waarvoor wordt ingevallen. Een invaller mag ook geen speler zijn van een ander dubbel uit dezelfde of hogere poule. Pas na goedkeuring van de tegenpartij mag van deze regels worden afgeweken.

5. Indien een (deel van het) team niet komt opdagen, verliest het team de wedstrijd met gamestand van 6-0 per wedstrijd. Als dit meer dan een keer voorkomt tijdens de competitie (of indien dit slechts eenmaal voorkomt en niet tijdig afgebeld wordt) dan vervallen alle tot dan toe gespeelde wedstrijden van dit team. De wedstrijdleiding heeft dan het recht om het team uit de competitie te verwijderen.

6. Indien men voor de eerste wedstrijd tussen de 5 en 10 minuten te laat komt vervalt het recht tot inspelen. Indien men meer dan 10 minuten te laat komt verliest men 1 game per 5 minuten. (Bijvoorbeeld: 10-15 minuten te laat = 1 game, 15-20 min te laat = 2 games, etc.).

7. Wanneer tijdens de wedstrijd een speler het spel staakt of moet staken is deze partij verloren voor het team waarin de gestaakte speler speelde en krijgt de tegenpartij de punten voor de overwinning. Op het uitslagenformulier wordt de gamestand vermeldt zoals die was op het moment van staken.

8. Bij het inzetten van een onrechtmatige speler in een team worden de onrechtmatig gespeelde wedstrijden verloren verklaard. De tegenpartij van het team in overtreding krijgt 2 punten voor iedere onrechtmatig verklaarde wedstrijd met gamestand van 6-0 per wedstrijd.

 

Overige bepalingen

13. De ballen worden beschikbaar gesteld en dienen na afloop van de laatste partij weer ingeleverd te worden, tenzij aansluitend een andere wedstrijd van de wintercompetitie plaatsvindt.

14. De wedstrijdleiding gaat ervan uit dan iedereen zich sportief zal gedragen. Het is immers een recreatieve competitie waarin tennisplezier het belangrijkste is. Indien er zich echter situaties voordoen waarover u het niet eens bent dan kunt u dit kenbaar maken op het inschrijfformulier. Het is ook mogelijk om schriftelijk een klacht/protest in te dienen bij de wedstrijdleiding binnen een week na speeldatum. Hierbij moet van de nog nader bekend te maken klachtprocedure gebruik worden gemaakt. Deelnemers aan de competitie zijn verplicht mee te werken aan deze procedure op straffe van sancties van de wedstrijdleiding. De wedstrijdleiding zal ernaar streven dit binnen een termijn van vier weken te behandelen.

15. De wedstrijdleiding beslist in alle gevallen waar dit reglement niet in voorziet. De wedstrijdleiding berust bij de Stichting Tennispark De Delftse Hout dan wel bij door deze aangewezen personen.

Indien er zich situaties voordoen dat er geen gebruik kan worden gemaakt van de faciliteiten, zoals bijvoorbeeld bij (gedeeltelijke) sluiting van het tennishal buiten de schuld van de Stichting om (zoals tijdens de Covid-19 pandemie) zal Stichting Tennispark De Delftse Hout, tenzij wettelijk anders is bepaald, niet gehouden zijn tot restitutie of creditering van facturatie. Wel zal de Stichting zich maximaal inspannen om externe vergoeding (zoals subsidies, verzekeringsuitkeringen etc.) te verkrijgen. Wanneer de Stichting op dergelijke wijze (gedeeltelijk) schadeloosgesteld wordt, kan de Stichting besluiten deze verkregen voordelen aan te wenden om de inschrijfgelden pro-rato te vergoeden.

Aanvullingen Weekend competitie

16. Elke team moet minimaal worden ingeschreven met 4 spelers. De opstelling mag meer spelers bevatten.
a. De opstelling van de teams moet vóór aanvang van de wedstrijd door de captains worden uitgewisseld door middel van het wedstrijdformulier. Wijzigingen voor de wedstrijd van het tweede uur zijn alleen toegestaan bij een blessure opgelopen tijdens een wedstrijd van het eerste uur.

Indien de opstellingen niet zijn uitgewisseld, dan gelden de volgende regels:
De thuisspelende ploeg (eerstgenoemd team op het wedstrijdformulier) moet het eerste uur als eerste zijn opstelling kenbaar maken door zich in de te spelen opstelling op de 2 banen te begeven. De andere partij kan dan bepalen welke spelers daartegenover worden gezet. Het tweede uur verloopt precies andersom, de uitspelende ploeg moet als eerste zijn opstelling kenbaar maken door zich in de te spelen opstelling op de 2 banen te begeven. De andere partij kan dan bepalen welke spelers daartegenover worden gezet.

b. De thuisspelende ploeg (eerste ploeg op het wedstrijdformulier) begint het eerste uur met serveren en de tegenpartij mag de speelhelft kiezen. De als tweede genoemde ploeg (uitspelende ploeg) begint het tweede uur met serveren en de tegenpartij mag de speelhelft kiezen.

De eindstand in de poule wordt bepaald door:

1. Het aantal behaalde punten
2. Het game saldo
3. Het aantal games voor
4. De onderlinge uitslag

Schoeisel:
Let op: Goed schoeisel is belangrijk, zeker op de binnenbaan. Zo voorkom je blessures. In alle gevallen geldt dat de zool essentieel is. Je speelt op Comfort Court, dan kies je voor schoenen met gemengd profiel. Deze zool mag niet zwart zijn ook al geeft de specialist aan, dat deze niet afgeeft (geen non-marking zwarte zool). De ervaring leert dat er toch zwarte strepen achterblijven.

  1. Uitgangspunt voor je binnenschoen moet zijn:
    - Is het een tennisschoen?
    - Zijn de schoenen schoon?
    - Geeft de zool strepen af? “NON MARKING” (geen Zwarte zool Non-Marking)

  2. Absoluut verboden:
    - Ander soortige schoen dan een tennisschoen. Bv: Hardloopschoen, Gymschoen etc
    - Vieze schoenen. Met Gravel, modder etc.
    - Schoenen waarbij de zool afgeeft.

Het liefst hebben we dat je met een witte zool tennist op de nieuwe binnenbanen maar tegenwoordig zijn er ook andere kleuren (geen zwarte zool) op de markt die niet afgeven. Meest staat daar “NON MARKING” in de schoen. Vraag de specialist voor deze tennisschoenen.

Belangrijk is dat we elkaar erop wijzen zodat we heel lang van deze ondergrond gebruik kunnen maken. Mocht iemand zich er toch niet aan houden dan kunnen als Stichting niets anders dan we persoon de toegang te weigeren van de binnenbanen. Laat het niet zover komen.